Programozási nyelvek

C programozás alapjai

A C az egyik leghasznosabb nyelv?

Ha meg szeretnél tanulni programozni, akkor érdemes már most elgondolkodnod azon, hogy melyik programnyelvet fogod választani. Egyrészt fontos, hogy az adott nyelv mennyire népszerű, hol és mire tudod használni, és persze az sem utolsó szempont, hogy mennyire nehéz megtanulni. Bár nem a legkönnyebb nyelvek egyike, népszerűsége és hasznossága miatt sokan a C programnyelv mellett döntenek. 

A C az egyik leghasznosabb nyelv?

Alkalmas a magas szintű programozásra

A C programnyelvet Dennis Ritchie és Ken Thompson amerikai számítógéptudósok fejlesztették ki. Az volt a céljuk, hogy az eredetileg assembly nyelven írt UNIX operációs rendszert könnyen hordozhatóvá tegyék különböző számítógépek között. Ez csak úgy vált lehetségessé, ha egy magas szintű programnyelvet alkotnak, ami „emberibb” nyelvezettel rendelkezik és nem tartalmazza az assemblyre jellemző merev szabályokat. Így született meg a C nyelv.

Az egyik leghasznosabb nyelvek egyike

Alapvetően a UNIX operációs rendszerhez készült, de annyira jól sikerült, hogy később általános célú programnyelvvé vált és a számítógéptudósok más nyelvekhez is felhasználták a szintaktikáját. Úgy is mondhatjuk, hogy a C programozás alapjai sok más objektumorientált nyelvben is megtalálhatóak. Ez azt jelenti, hogy ha a tanulmányaidat a C-vel kezded, de később mondjuk a C++ vagy a Java is érdekelni kezd, akkor azokat már könnyebben meg tudod tanulni. 

Sok gyakorlás kell az elsajátításához

Más programnyelvekhez hasonlóan a C esetében is tisztában kell lenni a ciklusokkal, elágazásokkal, tömbökkel, függvényekkel, illetve a fájlkezeléssel. Onnan tudod, hogy a C programozás alapjai teljesen letisztultak benned, hogy önállóan is meg tudod oldani az ezekkel kapcsolatos feladatokat. Ha tanári segítség nélkül még nem megy, esetleg vannak próbálkozásaid, de nem vagy 100%-ban biztos benne, hogy jók-e a megoldásaid, akkor az azt jelenti, hogy még nem tettél szert a magabiztos programozás tudásra. Ez pedig baj, mert erre szükséged van ahhoz, hogy eredményes vizsgákat tegyél, a későbbiekben pedig sikeres legyél a szakmában.

Ha szeretnél gyakorolni C programozás feladatokat, akkor használd a Programozz Te is mesterfokon! című munkafüzetem I. kötetét, amit kifejezetten az olyan strukturált programnyelvek elsajátítására készítettem, mint amilyen a C vagy a Python. 

Az én segítségemmel meg tudod tanulni

Ha szeretnéd, hogy leellenőrizzem a feladatmegoldásaidat, hogy magyarázatokat adjak hozzájuk és válaszoljak a felmerülő kérdéseidre, akkor jelentkezz hozzám programozás oktatásra! Személyes, illetve online oktatást is választhatsz, és ha nem csak egy alkalomra jössz, hanem hosszabb távra tervezel, akkor bérletet is válthatsz. A segítségemmel a C programozás alapjai nem fognak ki rajtad, és képes leszel arra, hogy önállóan is meg tudd oldani a feladatokat.

A bejegyzés kulcsszavai

  • C programozás alapjai
  • Programozási nyelvek

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?

×
Programozás munkafüzetek
Ajándékozz tudást!
Kérdésed van? » +36 34 746 458

Ha a gyermeked, párod, testvéred vagy barátod szereti a programozást, akkor szerezz örömöt neki ajándék kuponnal és bízd rá a döntést!

Kuponok megtekintése »