Tanuljunk együtt!

Programozási feladatok kezdőknek

Mit tegyél, ha elakadsz a programozás tanulással?

A programozás nem olyan könnyű, mint amilyennek tűnik. Nem elég tudni az elméletet, gyakorolni is kell és egy sajátos gondolkodásmódot is el kell sajátítani ahhoz, hogy önállóan is képesek legyünk a hibátlanul működő programkódok megalkotására. A tanórán elhangzottak sokszor egyértelműnek tűnnek, de amikor magunktól is nekiállunk a gyakorlásnak, akkor segítség nélkül, a saját tudásunkra és kreativitásunkra hagyatkozva kell megoldanunk a felmerülő problémákat. Ez pedig nem mindig megy első nekifutásra.

Mit tegyél, ha elakadsz a programozás tanulással?

Válts programozás könyvet

A programozás kezdőknek könyv nélkül nagyon nehézkesen megy. Kizárólag a tanári magyarázatok, illetve az órán készített jegyzetek alapján nem biztos, hogy el tudod sajátítani ezt a tudományt. Az otthoni tanulással az a baj, hogy ha nincs egy jó munkafüzeted, amivel célzottan gyakorolhatod a feladatokat, akkor a programozáshoz szükséges gondolkodásmódot nehezen tudod elsajátítani.

Ennek a problémának a megoldására készítettem el 12 év oktatói tapasztalat után a Programozz Te is mesterfokon! című két kötetes munkafüzetemet, ami nagy segítséget nyújt a hatékony tanulásban, gyakorlásban. A programozási feladatok kezdőknek azért is jelentenek kihívást, mert nem elég tudni az elméletet. A programokat összefüggéseiben kell látnod, és rá kell jönnöd, milyen elemekből épülnek fel, hogy aztán önállóan is meg tudd alkotni őket. Ennek gyakorlására pedig nem adnak lehetőséget a hagyományos szakkönyvek.

Változtass a tanulási szokásaidon!

Ha már órák óta agyalsz egy feladat megoldásán, akkor érdemes beiktatnod egy kis szünetet. Pihenj egyet vagy foglalkozz valami mással. Sokszor akkor ugrik be a jó megoldás, amikor más felé irányítod a figyelmedet. Ha úgy érzed, hogy valamiért nem megy a tanulás, például elfáradtál vagy egyszerűen csak rossz passzban vagy, akkor se erőltesd a dolgot, mert így nem tudsz 100%-os hatékonysággal koncentrálni.

Ha úgy érzed, hogy az esti órákban nehezebben tudsz figyelni, akkor időzítsd a tanulást reggelre, de ugyanezt fordítva is kipróbálhatod. A zenehallgatással ugyanez a helyzet. Próbáld ki, hogy zenével vagy anélkül megy-e jobban a gyakorlás. A programozási feladatok kezdőknek sokszor azért jelentenek nehézséget, mert még nem alakítottak ki maguknak hatékony tanulási szokásokat

Jelentkezz programozás órákra!

Ha gyorsabban szeretnél haladni a programozás tanulással, esetleg emelt szintű érettségire készülsz és az iskolai felkészítés mellett jól jönne egy kis plusz segítség, akkor jelentkezz hozzám programozás oktatásra! Tudom, hogy a programozási feladatok kezdőknek nem egyszerűek, hiszen a középiskolában egyáltalán nem tanítják, vagy ha tanítják is, akkor sem feltétlenül a megfelelő módon. Emiatt a programozás zavarossá válik a fiatalok fejében, ami pedig egyszer összekuszálódott, azt nehéz kibogozni.

Én segítek neked, hogy világosan lásd az összefüggéseket, megértsd a programnyelvek sajátos logikáját, eszközrendszerét, és így önállóan is képes legyél a programkódok létrehozására.

A bejegyzés kulcsszavai

  • Programozási feladatok kezdőknek
  • Tanuljunk együtt!

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?