Hasznos tanácsok

Programozás feladatok

Tippek a programozás tanuláshoz

A programozás tanulásnak megvan a maga tudománya. Könnyű nagy lelkesedéssel elkezdeni, de nehéz akkor is helytállni benne, amikor nehézségekkel kerülünk szembe. A lényeg, hogy higgy magadban, lépésről lépésre haladj és keresd a lehetőségeket, amik végül elvezetnek a sikerhez. 

Tippek a programozás tanuláshoz

Álmodj nagyot, de reális célokat tűzz ki!

Ha elhatároztad, hogy sikeres programozó leszel és úgy érzed, megvan benned a kellő elhivatottság, akkor az már fél siker. Idővel azonban megcsappanhat a lendületed, amikor saját magad is megtapasztalod, megtanulni programozni bizony nem egyszerű feladat. A tanulási folyamatot úgy képzeld el, mint egy hullámvasutat. Amikor megérted az elmélet egy kis szeletét vagy a programozás feladatok gyakorlásakor jó eredményt kapsz, akkor a fellegekben jársz. Amikor viszont szembe találod magad egy ismeretlen problémával, amire nem találod a megoldást, akkor meglehet, hogy mély kudarcként éled meg. Fontos, hogy mindig apránként haladj a tanulnivalóval és reális célokat tűzz ki magad elé, hogy a siker- és kudarcélményeid egyensúlyban legyenek. 

Ne csak az elméletet tanuld, gyakorolj is!

A tanulást a programozás alapjaival kell kezdeni, hogy később legyen mire építkezni. Egyrészt fontos, hogy tisztában legyél az elmélettel, de igazán csak akkor lesz teljes a tudásod, ha a programozás feladatok gyakorlásába is beleteszed az idődet, energiádat. Egy kis érdekesség, amit talán nem tudtál eddig: nem mindegy, hogy milyen feladatokat gyakorolsz, ugyanúgy, ahogy az sem, hogy milyen sorrendben oldod meg azokat. Akkor lesz belőled sikeres programozó, ha rendszerben tudsz gondolkodni és fel tudod ismerni az elemek közötti logikai összefüggéseket.

A Programozz Te is mesterfokon! című munkafüzeteimet úgy állítottam össze, hogy a gyakorlás mellett a problémamegoldó képességet is el tudod sajátítani a használatával. 

Válassz tanárt, aki segítő kezet nyújt!

A könyveim sokat lendítenek az önálló tanulásod gyorsaságán, hatékonyságán, de bármennyire is profin állítottam össze őket, nem adnak visszajelzést neked, hogy jól oldottad-e meg a feladatokat, nem javítanak ki, ha hibázol, nem válaszolnak a kérdéseidre, nem bátorítanak, ha nehézségekbe ütközöl és nem örülnek együtt veled, ha sikerélményed van. Ezt csak egy tanár teheti meg. Ha a programozás feladatok gyakorlása mellett ezekre az „extrákra” is igényt tartasz, akkor jelentkezz hozzám személyes vagy online oktatásra!

A bejegyzés kulcsszavai

  • Programozás feladatok
  • Hasznos tanácsok

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?