Hasznos tanácsok

Java adatbázis programozás mesterfokon

Erre figyelj a Java adatbázis programozás tanulásakor

A Java nem a legkönnyebb programozási nyelvek közé tartozik, ennek ellenére mégis sokan ezt választják első vagy második nyelvnek. A magyarázat nagyon egyszerű: egy logikusan felépített programnyelvről van szó, amit nagyon sokoldalúan lehet felhasználni. Ha meg szeretnéd tanulni a Java adatbázis programozást, akkor kitartás és szorgalom mindenképp kelleni fog a sikerhez. Ezek nélkül ugyanis még senki nem lett programozó.

Erre figyelj a Java adatbázis programozás tanulásakor

Ebban a cikkben arról hozok neked néhány gondolatot, hogy mire figyelj oda, amikor Java adatbázis programozást tanulsz.

Kezdd az alapokkal, hogy magabiztos legyen a tudásod!

Ha magabiztosan szeretnél programozni, akkor tisztában kell lenned az alapokkal, különben a tudásod olyan lesz, mint egy kártyavár, ami nagyon könnyen összedőlhet. Első lépésben szerezd meg a grafikus felhasználói felület (GUI) tervezéséhez szükséges alapokat, majd folytasd a Java adatbázis kezelés tananyaggal!

Mielőtt azonban nekilátnál a Java adatbázis programozásnak, először is mindenképp járj utána az alábbiaknak: 

 • Mit nevezünk relációs adatbázisnak?
 • Mi az a MySQL?
 • Milyen adattípusokat használ a MySQL?
 • Mit nevezünk táblának, mezőnek és rekordnak?
 • Hogyan tudjuk összefűzni az egymással kapcsolatban álló táblákat?
 • Mi a különbség az elsődleges kulcs és az idegen kulcs között?
 • Mire szolgálnak az indexek?
 • Milyen típusú kapcsolatok lehetnek az adatbázis táblái között?
 • Mit nevezünk normalizálásnak? Milyen normálformákat alkalmazunk a tervezés során?
 • Mi az a redundancia?

Amikor van rá lehetőséged, gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

Gyakorlás nélkül nem fogod tudni elsajátítani a kellő rutint a programozáshoz. Úgy is mondhatnám, hogy feladatmegoldásból sosem lehet túl sok, legfeljebb csak túl kevés. Tudom, ez most nem fog tetszeni, de különösen azokat a feladattípusokat kell gyakorolnod, amiknek a megoldása a legnehezebben megy.

Ha fogalmad sincs, hogy milyen munkafüzetből gyakorolhatnál, akkor van egy jó hírem. Elkészítettem a Programozz Te is mesterfokon! Munkafüzet III. című kiadványomat, ami a GUI tervezés mellett a Java adatbázis kezeléssel is foglalkozik. Ebben megtalálod azokat a feladatokat, amiknek a rendszeres gyakorlásával haladó, majd később pedig profi programozóvá válhatsz.

A munkafüzetben 7 fontos fejezet található, amelyekben 130 kitűzött feladat, 70 elméleti ellenőrző kérdés, 50 feleletválasztós teszt és 7 keresztrejtvény segíti neked az egyes témakörök alapos elsajátítását.

Magadra fókuszálj, ne foglalkozz azzal, hogy más hol tart!

Sok diákom beleesik abba a hibába, hogy a csoportos foglalkozásokon olyan társaikhoz hasonlítják magukat, akik már előrébb járnak a Java adatbázis kezelésben. Persze rögtön elmegy a kedvük az egész tanulástól, mert úgy érzik, hogy nem tehetségesek. Ilyenkor mindig azt mondom nekik, hogy csak magukra fókuszáljanak, mert csak egy valakinél kell jobbnak lenniük: a tegnapi önmaguknál.

Ha te is ebben a cipőben jársz, akkor neked is csak ezt tudom tanácsolni. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a Java adatbázis programozás nem neked való. Kitartó gyakorlással te is eljuthatsz arra a szintre, ahova mások. Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, jelentkezz hozzám programozás oktatásra!

A bejegyzés kulcsszavai

 • Java adatbázis programozás, Java adatbázis kezelés
 • Hasznos tanácsok

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?

×
Programozás munkafüzetek
Ajándékozz tudást!
Kérdésed van? » +36 34 746 458

Ha a gyermeked, párod, testvéred vagy barátod szereti a programozást, akkor szerezz örömöt neki ajándék kuponnal és bízd rá a döntést!

Kuponok megtekintése »