Hasznos tanácsok

Programozás kezdőknek könyv

Tévhitek a programozás tanulásról

A programozás tanulásnak megvan a maga szépsége és árnyoldala is. Ez utóbbi abból adódik, hogy nem egyszerű feladatra vállalkozik, aki meg szeretne tanulni programozni. A haladást azonban sok esetben nem is a tanulnivaló nehézségi szintje akadályozza, hanem a tanulás módja. Ennek kapcsán sok tévhit él a fiatalok fejében.

Tévhitek a programozás tanulásról

Tévhit: A tanuláshoz elég, ha odafigyelsz az órán

Ha szeretnél megtanulni programozni, akkor az csak úgy fog menni, ha odafigyelsz a tanárodra és követed az óra menetét. Az ott elhangzott magyarázatok segítenek, hogy mélyebben megértsd a programnyelveket és önállóan is képes legyél arra, hogy megoldd a feladatokat. Az órai jelenlét viszont nem sokat ér, ha otthon nem készülsz lelkiismeretesen a következő alkalmakra és nem csinálod meg a házi feladatokat, vagy legalábbis nem próbálod megoldani őket.

Egy hibás megoldás is jobb a semminél, a téves próbálkozásaidból ugyanis nagyon sokat tanulhatsz. Ha kevésnek érzed azt a gyakorlást, amire időt tudtok szánni az iskolában, akkor érdemes gyakorolnod magadtól is. A programozás kezdőknek könyv használatával sokkal eredményesebb, az órai jegyzet ugyanis nem mindig elég ahhoz, hogy meg tudd oldani a feladatokat, főleg ha a nehezebb fajtából valók. 

Tévhit: Elméleti szakkönyvekből érdemes tanulnod

A programozás kezdőknek könyv nélkül igazi rémálom tud lenni. A bonyolultabb példák megoldásakor előfordulhat, hogy nem érted a tanári magyarázatokat és szükségét érzed annak, hogy otthon szakkönyvekből is utána tudj nézni a tanulnivalónak. Mivel a programozás alapvetően feladatmegoldásból áll, ezért fontos, hogy már az elején is gyakorlatorientált legyen a tanulásod és ennek megfelelően érdemes könyvet is választanod.

Nagyon sok jó szakirodalom van, de csak kevés olyan, ami lehetőséget ad az algoritmusok alapos begyakorlására. Ezek közül az egyik legjobb a sajátom. Ha szeretnél magadtól is gyakorolni, akkor használd a Programozz Te is mesterfokon! című munkafüzeteimet, amikkel sokkal hatékonyabbá teheted a tanulásodat! Ha a Python programnyelvet vagy a C programozás alapjait szeretnéd elsajátítani, akkor válaszd az I. kötetet, ha inkább a JAVA vagy a C++ nyelv érdekel, akkor az I. és a II. kötetet is ajánlom. 

Tévhit: Ha nem megy, akkor az azt jelenti, ideje feladnod

A programozás kezdőknek könyv használatával sem könnyű, ezt pedig sokan kudarcként élik meg. Ha a gyakorlás során nincs sikerélményed és mindig azzal szembesülsz, hogy a tudásod kevés ahhoz, hogy önállóan is meg tudd alkotni a programkódokat, az még nem azt jelenti, hogy ez a tudomány nem neked való. Ha csak egy kicsit is úgy érzed, hogy szívesen foglalkoznál a programozással, akkor ne add fel, lehet, hogy csak a tanulási módszereddel, a tanároddal vagy az iskolai tanmenettel van gond. Jelentkezz hozzám oktatásra, és kiderítjük, mi akadályoz a haladásban!

A bejegyzés kulcsszavai

  • Programozás kezdőknek könyv
  • Hasznos tanácsok

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?