Tanuljunk együtt!

Programozás kezdőknek

Programozás tanulás - hogyan állj neki?

A programozás sokak számára vonzó, még akkor is, ha pontosan nem tudják, mit is jelent. Mivel egy igazi 21. századi szakmáról van szó, amit ráadásul meg is fizetnek, ezért sokan csak emiatt vágnak bele a tanulásba. Az élet azonban mindig bebizonyítja, hogy csak azok lesznek igazán sikeresek benne, akik nem csak akarnak, hanem szeretnek is programozni. 

Programozás tanulás - hogyan állj neki?

Tájékozódj a programozó szakmáról

Ha már az elején tudod, hogy mire vállalkozol, akkor sokkal hatékonyabban tudsz tanulni. Érdemes mélyebben is utánanézned, hogy mit jelent pontosan az, hogy programozni és hogy mit takar tulajdonképpen a programozói szakma. Ha van szakmabeli a családban, akkor vele is beszélgess el arról, hogy mit szeret a munkájában, mely képességeinek köszönheti a sikerét és mi mindent kellett megtanulnia ahhoz, hogy programozó lehessen.

A programozás kezdőknek sok kihívást tartogat és a folyamatos tanulás, fejlődés a későbbiek során sem lesz egyszerűbb. Ha mindezek tudatában vágsz bele a tanulásba, akkor nem érnek váratlanul a nehézségek. Csak akkor leszel ügyes programozó, ha tudod, hogy nem egyszerű szakmát választottál, ennek ellenére mégis meg szeretnéd tanulni, mert valamiért úgy érzed, ez a te pályád.

Válassz jól programnyelvet

A programozás alapja a programnyelvek alapos ismerete. Akárcsak egy idegen nyelvet, a programnyelveket is ugyanúgy meg kell tanulni. Mindegyiknek megvan a maga szabályrendszere, mögöttes logikája, amit ha sikeresen átlátsz, akkor képes leszel arra, hogy önállóan és kreatívan oldj meg különböző problémákat. A számítógépek nem képesek arra, hogy maguktól döntéseket hozzanak, az általunk adott utasítások szerint működnek.

Ugyanúgy, ahogy egy külföldivel például angol nyelven kommunikálsz, a gépekkel programnyelvek használatával tudod megértetni azt, hogy mit is szeretnél. Mint ahogy az idegen nyelvek között is vannak olyanok, amik könnyebbek vagy épp nehezebbek, a programnyelvek nehézségi szintje sem egyforma. A programozás kezdőknek nem egyszerű, de ha jól választasz nyelvet és a feladatokat a megfelelő sorrendben gyakorlod, akkor eredményes lesz a tanulásod.

Legyen egy jó könyved, amiből tanulsz

A programozás tanuláshoz szükséged lesz egy – vagy több – jó könyvre. Oktatói pályafutásom során nap mint nap szembesültem vele, hogy a diákjaim bajban vannak a könyvválasztással. Sok jó szakirodalom van, de csak kevés olyan, ami nem az elméletre, hanem a gyakorlatra helyezi a hangsúlyt és tudatosan felépített feladatokon keresztül teszi lehetővé az egyes programnyelvek sajátos logikájának, eszközkészletének elsajátítását. Ezért is készítettem el a Programozz Te is mesterfokon! című kétkötetes munkafüzetemet, ami úgy vélem, hiánypótló a programozás könyvek között. Ennek használatával a programozás kezdőknek is megtanulható, akkor is, ha esetleg a nulláról indulnak.

A bejegyzés kulcsszavai

  • Programozás kezdőknek
  • Tanuljunk együtt!