Tanuljunk együtt!

Miért nem egyszerű a programozás kezdőknek?

Programozás tanfolyam kezdőknek

A programozás egyre népszerűbb választás, amikor valaki azon gondolkodik, hogy melyik szakmát tanulja meg. A legtöbben nagyon lelkesen vágnak bele az elején. Tele vannak álmokkal és pozitív gondolattal a jövőjükről. Aztán jön a hideg zuhany, amikor rájönnek, hogy bizony kőkeményen tanulni kell ahhoz, hogy végül sikeres programozókká váljanak.

Programozás tanfolyam kezdőknek

A programozás kezdőknek nem könnyű és bizony alaposan próbára teszi a kitartásukat, elkötelezettségüket a szakma iránt. Csak azok lesznek végül eredményesek benne, akik a kezdeti nehézségek ellenére sem adják fel.

El kell köteleződni mellette

A programozás kezdőknek alaposan fel tudja adni a leckét. Különösen igaz ez akkor, ha valaki nincs tisztában azzal, hogy mennyit is kell tanulnia ahhoz, hogy megszerezze ezt a szakmát. Sokan azonnal akarják a sikereket, amikkel elbüszkélkedhetnek, ám azok csak az után jönnek, hogy túljutottunk a nehézségeken, kihívásokon.

Igaz, ami igaz, ma már vannak szakmák, amiket pár hónap alatt meg lehet tanulni és el lehet kezdeni dolgozni bennük. No de milyen minőségben? Ebbe most ne menjünk bele mélyebben, a lényeg az, hogy a programozás azonban nem tartozik az ilyen szakmák közé és csak az lehet benne igazán sikeres, aki hosszú távon is elkötelezi magát mellette.

Kitartóan kell gyakorolni

A programozás egy gyakorlatorientált szakma, ami azt jelenti, hogy kizárólag elméleti tudással nem lehet előrébb jutni benne. Persze fontos, hogy a diákok a tudnivalók elméleti részével is tisztában legyenek, anélkül ugyanis nem értik meg, hogyan is kell megoldani a feladatokat. Azzal viszont, hogy elolvasnak egy-két könyvet még nem fognak tudni megtanulni programozni. A feladatok gyakorlásával értik meg igazán, hogy miről is szól az elméleti tananyag. A feladatok pedig nagyon sokfélék lehetnek, így csak azokból válhat igazán jó programozó, akik nem sajnálják az időt, energiát arra, hogy folyamatosan gyakoroljanak.

Folyamatosan fejlődni kell benne

A programozás tipikusan egy olyan szakterület, amiben mindig van hova fejlődni. Alapszintről haladó szintre, haladó szintről profi szintre. Amikor pedig valaki már profinak nevezheti magát, vagy úgy érzi, hogy a karriere csúcsán van, akkor is folyamatosan naprakészen kell tartani a tudását és lépést kell tartani a szakma változásaival, újdonságaival. Ehhez szükség van a fejlődés, tanulás iránti vágyra, nyitottságra, ami nem mindenkiben van meg. Már a programozás tanulás elején is fontos, hogy a diákok többet akarjanak tudni annál, amit jelenleg tudnak és kíváncsiak legyenek arra, hogy a nehezebb példákat hogyan tudják megoldani.

Nagyon fontos, hogy legyen egy olyan munkafüzeted, amiből akár minden nap tudsz gyakorolni. Nem összevissza, amelyik feladat éppen szembejön veled, hanem tudatos tematika szerint egymásra épülő, különböző nehézségi szintű példákat. Erre nyújtanak lehetőséget az általam készített munkafüzetek.

Kezdő szint:

 • Munkafüzet I. (225 gyakorló feladat)
  Ha még nem tudsz programozni és szeretnéd megismerni a Java alapjait és a gyakran használt a programozási algoritmusokat.
  Hasznos témakörök: Elemi feladatok, Egydimenziós tömbök, Függvények, Kétdimenziós tömbök, Fájlkezelés.
 • Munkafüzet II. (105 gyakorló feladat)
  Ha már tudod az alapokat és szeretnéd megismerni, hogy milyen is egy objektumorientált nyelv valójában.
  Témakörök: Objektumorientált szemlélet, Öröklődés, Nyelvi alapelemek, Idő- és dátumkezelés, Kivételkezelés, Fejlett adatszerkezetek, Input/Output műveletek.

Haladó szint:

 • Munkafüzet III. (130 gyakorló feladat)
  Ha már az első két köteten túl vagy és még mindig szeretnél szoftverfejlesztő lenni, valamint kiváncsi vagy arra, hogy miképp működnek a valódi szoftverek. Hogyan kell elkészíteni egy modern felhasználói felületet vagy éppen megtervezni egy többtáblás adatbázist.
  Témakörök: Grafikus felhasználói felület, Adatbázis tervezése és létrehozása, Munka az adatbázisokkal, Alkalmazások készítése, Bevezetés a szálkezelésbe, Grafika, Állománykezelés.

Profi szint:

 • Programozz Te is mesterfokon! Minden nap! (366 gyakorló feladat)
  Ha napi szinten szeretnéd meglepni magad egy kis programozás feladattal, amivel fejlesztheted és szinten tartahatod a problémamegoldó képességed.
  Témakörök: Algoritmizálás, Elméleti problémamegoldás, Tervezési minták, Adatbázis tervezés, Rendszertervezés, Rendszeroptimalizálás, Kódfejtés, Gráfok és gráf algoritmusok, Objektumorientált programozás, Függvényírás, Rendezések és keresések, Komplett programírás, Webfejlesztés, Grafikai programozás.

Ezen nincs mit szépíteni, a programozás kezdőknek és a profiknak sem egyszerű. Ha te egy könnyű szakmát keresel, amit kihívások nélkül el tudsz sajátítani, akkor a programozásban valószínűleg hamar el fogsz bukni. Ha viszont hajlandó vagy arra, hogy türelmesen és szorgalmasan gyakorolj akkor is, amikor úgy érzed, nehéz, akkor hidd el, előbb-utóbb jönni fognak a sikerélmények.

A bejegyzés kulcsszavai

 • Programozás kezdőknek
 • Tanuljunk együtt!

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?