Programozási nyelvek

Mennyire népszerű a Java programozás tanulás?

A Java programozás tanulás buktatói

A Java nyelv a híre miatt sokak számára vonzó alternatíva amikor programozást kezdenek tanulni. Ez nem is meglepő, hiszen nagyon sok cégnél tudják kamatoztatni a tudásukat idehaza és külföldön is egyaránt. Ha te is így gondolkodsz, akkor nem árt néhány dologra odafigyelned, hogy valóban sikeres legyél.

A Java programozás tanulás buktatói

A már több mint 15 éves tanári pályafutásom során rengeteg diák fejlődési útját követtem végig. Láttam olyanokat, akik teljesen az alapokról indultak és a nehézségek ellenére is eljutottak a profi szintig és a mai napig elismert cégeknél dolgoznak. És láttam olyanokat is, akik bár eleinte lelkesen próbálkoztak, idővel mégis elbuktak.

A Java programozás tanulás az objektumorientált felfogás miatt nem mindig problémamentes, emiatt sokan úgy gondolják, hogy nem nekik való és feladják, mielőtt megjönnének az első sikerélmények. Tény, hogy nem a Java a legkönnyebb programnyelv, viszont ha kitartó vagy, akkor meg tudsz tanulni mindent, ami ahhoz kell, hogy sikeres programozó legyél.

Nem vagy biztos az alapokban?

Az egyik legnagyobb hiba, amit a Java programozás tanulásban elkövethetsz, hogy a neked nem tetsző témaköröket kihagyod vagy úgy haladsz egy újabbra, hogy az előtte lévőekkel sem vagy igazán tisztában. Tanulás közben mindig írd fel, hogy pontosan mit nem értesz és milyen kérdéseid merülnek fel az adott témakörrel kapcsolatban és ne felejts el utánanézni ezeknek, mert ha valami kimarad, akkor az arra épülő témaköröket sem fogod érteni, ami folyamatosan visszatérő problémát fog okozni.

Ha úgy érzed, hogy neked is vannak hiányosságaid a Java programozás alapjaiban, akkor nézd meg a Programozz Te is mesterfokon! munkafüzeteimben lévő témaköröket és a gyakorló feladatokat! Segítségemmel útmutatást kaphatsz, hogy milyen feladatokat és milyen sorrendben kell megoldanod ahhoz, hogy jó programozóvá válhass, valamint változatos és kreatív példákon keresztül sajátíthatod el a különböző programozási algoritmusokat. 

Mikor melyiket válaszd?

 • Munkafüzet I. (kezdő szint, emelt informatika érettségi előtt kötelező)
  Ha még nem tudsz programozni és szeretnéd megismerni a Java alapjait és gyakran használt a programozási algoritmusokat.
  Hasznos témakörök: Elemi feladatok, Egydimenziós tömbök, Függvények, Kétdimenziós tömbök, Fájlkezelés.
 • Munkafüzet II. (kezdő-haladó szint, diplomamunka előtt kötelező)
  Ha már tudod az alapokat és szeretnéd megismerni, hogy milyen is egy objektumorientált nyelv valójában.
  Témakörök: Objektumorientált szemlélet, Öröklődés, Nyelvi alapelemek, Idő- és dátumkezelés, Kivételkezelés, Fejlett adatszerkezetek, Input/Output műveletek.
 • Munkafüzet III. (haladó szint, állásinterjú előtt kötelező)
  Ha már az első két köteten túl vagy és még mindig szeretnél szoftverfejlesztő lenni, valamint kiváncsi vagy arra, hogy miképp működnek a valódi szoftverek. Hogyan kell elkészíteni egy modern felhasználói felületet vagy éppen megtervezni egy többtáblás adatbázist.
  Témakörök: Grafikus felhasználói felület, Adatbázis tervezése és létrehozása, Munka az adatbázisokkal, Alkalmazások készítése, Bevezetés a szálkezelésbe, Grafika, Állománykezelés.

A gyakorlás során megszerzett gyakorlati tudást a való életben, komplex feladatok megoldása során is kamatoztathatod.

Nem érted, amit csinálsz?

Fontos, hogy a folyamatos és kitartó gyakorlás által kellő rutint szerezz, így ugyanis rövidebb idő alatt tudod megoldani majd a feladatokat. Arra viszont figyelj, hogy ne legyen rutinszerű (sablonos) a gondolkodásod, mert minden programozási feladat megoldása más, még akkor is, ha két nagyon hasonló probléma kerül eléd. Néha csak egyetlen adatnak kell különböznie és máris teljesen más algoritmussal jutsz el az eredményig. Éppen ezért soha ne másolj (főleg ne más kódját), inkább írd meg újra és újra a programod, ezzel is fejlesztve önmagad.

Nem szánsz kellő időt a fejlődésre?

A Java programozás tanulás nem fog menni pár hét alatt. Először is tisztában kell lenned a Java programnyelv alapjaival, annak összefüggéseivel, kódrendszerével. Meg kell tanulnod mindent, ami ahhoz kell, hogy az alap- és a haladó szintű feladatokat is meg tudd oldani anélkül, hogy valaki segítene. Mindezek mellett pedig el kell sajátítanod azokat a képességeket is, amik valakit jó programozóvá tesznek. Gondolok itt például a problémamegoldó képességre és arra, hogy tudnod kell összefüggésekben gondolkodni. Mindent meg tudsz tanulni, el tudsz sajátítani, ha kellő időt szánsz rá.

Ugye mennyi buktatója lehet a Java programozás tanulásnak? És ez csak a három leggyakrabban előforduló hiba, amit a diákok elkövetnek. Légy résen és ismerd fel, ha valamelyik rád is igaz!

A bejegyzés kulcsszavai

 • Java programozás tanulás
 • Programozási nyelvek

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?