Programozási nyelvek

C programozás feladatok

Így gyakorold a C programozás feladatokat

A többi programnyelvhez hasonlóan a C is azért született, hogy bizonyos problémákra megoldást nyújtson. Ahhoz, hogy megtanulj programozni, nem elég megtanulnod az elméletet, fontos, hogy közben folyamatosan gyakorold a feladatmegoldást is.

Így gyakorold a C programozás feladatokat

Oldd meg a házi feladataidat

Ha a tanárod tapasztalt oktató, akkor bizonyára ad házi feladatokat, amiknek a megoldásával be tudod gyakorolni az órán vett tananyagot. Nem baj, ha elsőre nem jön ki a jó megoldás, már az is rengeteget számít, hogy leülsz és az idődet nem sajnálva foglalkozol a gyakorlással. Ne feledd, a rossz próbálkozásokból is rengeteget tudsz tanulni! Ahogy mélyül a tudásod, úgy egyre gyorsabban jutsz el a helyes megoldásig, végül pedig még a nehezebb C programozás feladatok sem fognak ki rajtad.

Ha a tanárodtól nem kapsz házi feladatokat, vagy kapsz ugyan, de kevésnek érzed őket és órán nem beszélitek át rendesen, akkor jelentkezz hozzám programozás oktatásra! Én minden alkalommal adok neked gyakorló feladatokat, a megoldásaidat leellenőrzöm, a problémás részeket pedig átbeszéljük, hogy legközelebb már ne okozzanak gondot. 

Gyakorolj kreatív példákon

Tudom, mennyire unalmas tud lenni, amikor sablonszerű feladatokat kell megoldani. Ha otthon is szeretnél gyakorolni, akkor előfordulhat, hogy jobb lehetőség híján a tanórán megoldott példákat csinálod meg újra és újra. Ez több a semminél, de hatékonyságban messze elmarad attól, mintha mindig új, kreatív példákat oldanál meg. A problémamegoldás fókuszú gondolkodásnak nagy szerepe van a programozó szakmában, éppen ezért nagyon fontos, hogy az agyadat kellőképpen megdolgoztasd. Ha mindig ugyanazok a C programozás feladatok kerülnek eléd, akkor a nehezebb, becsapósabb példákba könnyen belebukhatsz.

A Programozz Te is mesterfokon! című két kötetes munkafüzetemet azért készítettem, hogy az olyan tanulni vágyók, mint amilyen te is vagy, az eddigieknél sokkal hatékonyabban tudjanak gyakorolni és kellőképpen el tudják sajátítani a programozókra jellemző gondolkodásmódot. A C nyelvhez az I. kötetet ajánlom, de ha már most tudod, hogy a későbbiekben egy jó C++ programozás könyvre is szükséged lesz, akkor a II. kötet is a hasznodra válik, ami egyébként a Java programnyelv tanulásához is kiváló. 

Ne felejts el pihenni

Ha belemerülsz a C programozás feladatok gyakorlásába, akkor könnyen meglehet, hogy úgy elmegy az egész délutánod, hogy észre sem veszed. Ha elfelejtesz enni és rendszeresen kihűlve találod a kávédat az íróasztalodon, akkor az azt jelenti, hogy ideje kicsit pihenned. A fókuszváltás után sok új ötleted születhet, amik egészen új megvilágításba helyezik a feladatodat, ez pedig hozzásegíthet a helyes megoldáshoz. 

A bejegyzés kulcsszavai

  • C programozás feladatok
  • Programozási nyelvek

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?