Hasznos tanácsok

A programozók igazi kincse

Problémamegoldó képességed fejlesztése

Ha magabiztos programozó tudásra szeretnél szert tenni, akkor a szakmához szükséges képességeket is fejlesztened kell. Az egyik legfontosabb a problémamegoldó képesség, ami mindenkiben kialakul valamilyen szinten, hiszen nap mint nap szembekerülünk kisebb-nagyobb problémákkal. Programozóként azonban sokkal specifikusabb kihívásokkal találkozol, amikre egyedileg kell megoldást találnod. Nem is akármilyet, hanem mind közül a legjobbat.

Problémamegoldó képességed fejlesztése

Miért fontos a problémamegoldó képesség?

A programozás egy gyakorlati szakma, ami azt jelenti, hogy nem elég az elméleti tudás, gyakorlatban is alkalmaznod kell a tanultakat. Bármilyen területen is helyezkedsz majd el, szakemberként hol könnyebb, hol nehezebb feladatokat kapsz majd, neked pedig a legjobb tudásod szerint kell megoldanod azokat. A programozók egyik legfontosabb képessége, hogy a problémákat átlátják, megértik és leegyszerűsítik. Majd pedig az elemi részegységekből felépítik a teljes programot úgy, hogy közben a lehető legjobb kódot hozzák létre. Merthogy egy problémára több megoldás is létezhet. Egy programozó mércéje a problémamegoldó képessége, amit folyamatosan lehet és kell is fejleszteni, ha valaki igazán profi akar lenni.

Programozás feladatok gyakorlása

A leghatékonyabb módja, hogy ráállj a problémamegoldás fókuszú gondolkodásra, ha folyamatosan gyakorlod az elemi programozás feladatokat. Amikor azt mondom, hogy folyamatosan, akkor azt úgy értem, hogy minden nap. Persze tudom, nem mindig van lehetőséged rá, hogy órákat foglalkozz a gyakorlással, főleg, ha nehezebb példák kerülnek eléd. Egy órát viszont szerintem mindenki rá tud szánni erre, aki komolyan gondolja a programozás tanulást. A napi gyakorláshoz készítettem a Programozz Te is mesterfokon! Minden nap! öröknaptárt. Ránézésre egy hagyományos naptár, de ha belelapozol, máris észreveszed, hogy mi a különlegessége. Minden naphoz kapcsoltam egy programozás feladatot, amit ha lelkiismeretesen megoldasz, akkor a problémamegoldó képességedet minden nap magasabb szintre emeled.

Ha nem elég a napi 1 programozás feladat

Ha úgy érzed, hogy a naptár kevés számodra, esetleg átismételnéd az alapokat, akkor használd a Programozz Te is mesterfokon! című munkafüzeteimet is! A könnyebb példák nagyon jók arra, hogy felfrissítsd a programozói tudásodat, a nehezebbek pedig remek lehetőséget kínálnak arra, hogy továbbfejleszd magad. A két kötet összesen 330 feladatot tartalmaz, így, ha változatosan szeretnél gyakorolni, akkor erre kiváló lehetőséget biztosítanak számodra ezek a kiadványok.

A bejegyzés kulcsszavai

  • Problémamegoldó képesség
  • Hasznos tanácsok