Hasznos tanácsok

Emelt szintű informatika érettségi Java nyelven? Igen!

Megmutatom hogyan legyen sikeres Java vizsgád

Programozóként szeretnél érvényesülni a jövőben? Emelt szintű informatika érettségire készülsz? Akkor bizony szükséged lehet a Java-ra. Nem, nem egy csésze frissen főzött kávéra gondolok, hanem a nagybetűs Java-ra, ami egy sokoldalú objektumorientált programozási nyelv. Az elsajátítása ugyan nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen küldetés.

Megmutatom hogyan legyen sikeres Java vizsgád

Ha Te is a nagy megmérettetésre készülsz, akkor biztos megfordultak a fejedben olyan kérdések, hogy hogyan lehet a Java-t a legjobban megtanulni? Hogyan lesz magas pontszámú az emelt szintű informatika érettségid? Ne aggódj; ebben a cikkben összegyűjtöttem a jól bevált módszereket, amelyekkel gyorsan felfejlesztheted a Java ismereteidet!

De mielőtt belevágnánk a tippekbe, térjünk át az alapokra!

Miért fontos a Java nyelv?

 • A Java legjobb eladási érve, hogy a fejlesztők „egyszer megírják, és bárhol futtathatják”. A szoftverfejlesztés kezdeti időszakában a kód gépspecifikus volt, és ahhoz az operációs rendszerhez kötődött, amelyen futott. Viszont a Java olyan virtuális környezetet biztosít, melynek a kódja gyakorlatilag bármilyen gépen futtatható.
 • A Java volt az első olyan programozási nyelv, amely lehetővé tette a vállalati szintű kód modulok átültetését a világhálóra. Napjainkban a Java-t leggyakrabban az Android-fejlesztésben, a webfejlesztésben és a saját kódbázisokban alkalmazzák.
 • Persze sokan az ellenkezőjét állítják, de a Java igenis népszerű a mai napig! A munkaadók pedig keresik azokat a tehetségeket, akik a programozás során képesek a Java nyelvet használni. A HackerRank 2020-as munkáltatói felmérése szerint a Java a harmadik legkeresettebb programozási nyelvi készség a munkáltatók körében, a Python és a JavaScript után. Meggyőző, nem igaz?
 • Biztos felmerült benned a kérdés, hogy ha más nyelvek ennyire népszerűek és kedveltek a munkáltatók körében, miért kellene egy új fejlesztőnek a Java megtanulására szánnia magát mondjuk a JavaScript vagy a Python helyett? Először is, a Java nagyon jól bevált. Plusz nincs hiány könyvekből, online oktatóanyagokból és forrásokból, amelyekre az új fejlesztők támaszkodhatnak. Másodszor, mivel a Java óriási hatással volt az újabb nyelvek fejlődésére, megtanulása megkönnyíti a JavaScript, a C# és a C++ elsajátítását a jövőben. Az objektumorientált nyelv kiváló bevezetést nyújt a kódolás alapjaiba és az elméleti programozási fogalmakba. Szóval érdemes megtanulni, hiszen ha továbbtanulsz, akkor az egyetemen is biztosan elő fog kerülni a tananyagok között!

Tehát a Java kell, és hasznos is. Most pedig vegyük át, hogyan is tudod elsajátítani a tudást az emelt szintű informatika érettségihez?

A legjobb tanulási módok

Mindenki máshogy tanul, és mindenkinek más válik be. Most mutatok pár tuti tippet ahhoz, hogyan sajátítsd el rövid idő alatt, sikeresen a Java nyelvet!

Online kurzusok, e-bookok

Az interneten rengeteg tanfolyam áll rendelkezésre, amelyek a Java alapjait tárgyalják. Az online tananyagokkal bárhonnan, a saját időbeosztásod szerint tanulhatsz. Nincsenek szigorú határidők, hajnalban kezdődő órák vagy megalkuvást nem ismerő oktatók. Az online kurzusok és e-bookok lehetővé teszik, hogy a már elsajátított fogalmakra építve tanulj és fejleszd magad, mindezt a saját tempódban.

Természetesen kellően elkötelezettnek kell lenned ahhoz, hogy ragaszkodj a saját magad által meghatározott tanulási ütemtervhez – ellenkező esetben az alacsony motiváció megakadályozhatja, hogy valaha is befejezd a tananyagot. A Java programozás tanulás nem egyszerű feladat, de a cél a sikeres emelt szintű érettségi, így megéri a fáradalmakat!

Könyvek, munkafüzetek

Ha magyar nyelven keresel szakkönyveket, akkor íme egy rövid lista, ami segíthet neked az elméleti tudás megszerzésében:

 • Angster Erzsébet: Objektumorientált tervezés és programozás – JAVA I. kötet
  4kör Bt., 2001.
 • Angster Erzsébet: Objektumorientált tervezés és programozás – JAVA II. kötet
  4kör Bt., 2002
 • Bert Bates – Kathy Sierra: Agyhullám: Java
  Kiskapu Kiadó, 2011.

Az elmélet azonban még önmagában nem elég. A fenti könyvek jók, de egy közös hibájuk van: kevés bennük a gyakorlati feladat, hiszen nem arra fókuszálnak, hanem az elmélet minél alaposabb ismertetésére.

Ezt a hiányosságot próbáltam meg orvosolni a saját készítésű feladatgyűjteményeimmel, amelyekből játékosan sajátíthatod el a Java nyelvet úgy, hogy szinte észre sem veszed! A Programozz Te is mesterfokon! munkafüzeteimben olyan változatos és komplex feladatokkal találkozhatsz, melyek az alapoktól kezdve a profi szintig juttatnak el téged! Összesen 23 fejezet, 460 gyakorló feladat, 230 elméleti kérdés, 150 feleletválasztós kérdés, 23 keresztrejtvény áll rendelkezésedre a tanuláshoz és a fejlődéshez.

Néhány szóban összeszedtem, hogy melyik munkafüzetemben mit találsz:

 • Munkafüzet I. 
  Alapok, programozási algoritmusok, adatszerkezetek elsajátítása.
 • Munkafüzet II.
  Objektumorientált ismeretek alkalmazása és az alaptudás továbbfejlesztése.
 • Munkafüzet III.
  Grafikus felhasználói felületek tervezése, adatbázisok alkalmazása, komplett szoftverek készítése.

Segítségükkel nem csak az emelt szintű informatika érettségin, hanem az állásinterjúkon, majd később a munkahelyeden is jól szerepelhetsz.

Mit tegyél, ha nem jön a motiváció?

Más tanulási lehetőségekkel ellentétben az önálló tanulás igen komoly elkötelezettséget igényel. Ehhez rendkívül motiváltnak, felelősségteljesnek és fegyelmezettnek kell lenned. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy egyetlen leckét is nehezen tudsz végigcsinálni, nemhogy egy egész tananyagot.

Mindezek alapján kihívást jelenthet a könyvekben, valamint az interneten elérhető számtalan, egymástól független oktatóanyagból és leckéből felépíteni a tananyagot. A kezdők hamar elkedvetlenedhetnek, ha nincsenek kollégáik vagy oktatóik, akikkel megbeszélhetik az ötleteket és a kérdéseket. Ráadásul nehéz felmérni, hogy mennyire jól haladsz, ha egy elszigetelt buborékban tanulsz. Honnan tudod, hogy a megfelelő készségeket követed és jól töltöd az idődet?

Javaslom, hogy keress egy olyan társat, akivel együtt szeretnél kódolást tanulni! A programozó társakkal könnyebb betartani az ütemtervet és motiváltnak maradni, különösen, ha akadályok merülnek fel. Hidd el, kétségtelenül fel fognak merülni problémák – de kellő előrelátással és támogatással meg tudod oldani őket!

Ha pedig úgy érzed, hogy bizonytalan vagy a tanulási ütemtervet illetően, akkor választhatsz egy átfogó megoldást! Érettségi felkészítő online tanfolyamomon a nulladik lépéstől kezdve segítelek a tanulás rögös útján. Nálam interaktív gyakorlatias órákon vehetsz részt az általad kiválasztott képzési formában.

Segítek, hogy sikeres legyen az érettségid! Tarts velem Te is!

A bejegyzés kulcsszavai

 • Emelt szintű informatika érettségi Java nyelven
 • Hasznos tanácsok

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?