Hasznos tanácsok

Adatbázis programozás SQl nyelven

3 tipp, ha kezdőként állsz neki az adatbázis programozásnak

A programozás egy nagyon izgalmas szakma, amiben sok örömöt lelhetsz és más tekintetben is a hasznodra válhat. Eleinte persze okozhat kihívásokat, főleg, ha találkozol olyan SQL programozási feladatokkal, amik elsőre kifognak rajtad. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy nem neked való és abba kellene hagynod a tanulást. Talán nem is gondolnád, hogy milyen sok programozó van, akiknek eleinte nem ment az adatbázis programozás. A sikerük titka egyszerűen csak az volt, hogy nem adták fel, amikor a tanulást nehéznek érezték.

3 tipp, ha kezdőként állsz neki az adatbázis programozásnak

Ebben a bejegyzésben hozok neked három tippet, ami segít abban, hogy te is sikerre tudd vinni az adatbázis programozás tanulmányaidat. Ezek olyan tanácsok, amiket a diákjaimnak is el szoktam mondani, amikor egy nehezebb tananyaghoz érünk. Kívánom, hogy fogadd meg őket és váljanak neked is a hasznodra!

Ne várj magadtól túl sokat!

A legrosszabb, amit tehetsz, ha túl magas mércével méred azt, hogy épp hol tartasz. Persze fontos, hogy lásd a célt, ahova el szeretnél jutni, de mindig csak a következő tudásszint elérésére koncentrálj. Sőt akár egy-egy feladattípus begyakorlása vagy egy-egy tananyagrész megértése is jó kis részcél lehet.

Ha még nincs ötleted, hogy milyen feladatokon gyakorolj, akkor ajánlom figyelmedbe a Programozz Te is mesterfokon! könyvsorozatom III. kötetét, ahol a grafikus felület tervezése mellett az adatbázis kezeléssel, illetve adatbázis tervezéssel kapcsolatos feladatokat gyűjtöttem össze. Ha ezeket lelkiismeretesen gyakorlod, akkor egyre ügyesebb leszel és a valós életben felmerülő komplexebb feladatokat is meg fogod tudni oldani.

Hogy miért? Azért, mert a feladatok többségét az általam elkészített valós szoftverek ihlették. Példaként felsorolok néhányat a munkafüzet adatbázis-tervezési feladatai közül:

 • Állatmenhely nyilvántartó szoftverének adatbázisa
 • Csekkbefizető automata adatbázisa
 • Emelődarukat nyilvántartó program adatbázisa
 • Helyi autóbuszok menetrendjét kezelő program adatbázisa
 • Parkolóautomata szoftverének adatbázisa
 • Véradásokat rögzítő szoftver adatbázisa

Egytől egyig izgalmas témák és ez még nem a teljes lista. A munkafüzetben130 kitűzött feladat segít neked abban, hogy a valós életben elindulhass a szoftverfejlesztői karriered felé.

Ne félj kérdezni vagy segítséget kérni!

Az adatbázis tervezés és az adatbázis kezelés sok kihívást tartogathat számodra. Ha elkezded lelkiismeretesen megoldani a feladatokat, akkor rengeteg kérdés fog felmerülni benned. Ezeket mindenképp írd össze, mert ha nem találod meg rájuk a válaszokat, akkor azok újra és újra elő fognak kerülni újabb nehézségeket okozva a tanulásban.

Néhányat én is írok neked, amikre mindenképpen keresd meg a válaszokat, mielőtt adatbázis-tervezéssel foglalkozol:

 • Mit nevezünk relációs adatbázisnak?
 • Mi az a MySQL?
 • Milyen adattípusokat használ a MySQL?
 • Mit nevezünk táblának, mezőnek és rekordnak?
 • Hogyan tudjuk összefűzni az egymással kapcsolatban álló táblákat?
 • Mi a különbség az elsődleges kulcs és az idegen kulcs között?
 • Mire szolgálnak az indexek?
 • Milyen típusú kapcsolatok lehetnek az adatbázis táblái között?
 • Mit nevezünk normalizálásnak? Milyen normálformákat alkalmazunk a tervezés során?
 • Mi az a redundancia?

Ha önállóan nem boldogulsz, akkor kérd tanári segítségemet! Akkor is számíthatsz rám, ha alapvetően jól haladsz, csak egy-egy feladatot szeretnél átbeszélni. Ez esetben az alkalomszerűen igénybe vehető online konzultációs lehetőséget javaslom neked. Ha viszont úgy érzed, hogy egy átfogóbb képzésre van szükséged, akkor válassz a tanfolyamaim közül.

Ne akard két nap alatt megváltani a világot!

Sem az adatbázis kezelés, sem pedig az adatbázis tervezés nem olyan tananyag, amit pár hét alatt el lehet sajátítani. Haladj lépésről lépésre és ne akarj mindent azonnal megérteni, ez ugyanis lehetetlen. Persze nagyon jó, ha lelkes vagy és gyorsan akarsz haladni, de hamar besokallhatsz, ha versenyt akarsz futni az idővel. Arról nem is beszélve, hogy az újonnan megszerzett tudásnak mindig le kell ülepednie benned ahhoz, hogy maradandó legyen.

A sikert egyik szakmában sem adják ingyen. Légy türelmes magaddal, adj magadnak időt és kérdezz, amennyit csak tudsz! Ha így teszel, akkor az adatbázis programozással kapcsolatos tananyag egyre tisztább lesz számodra és egyre könnyebben fogsz tudni haladni.

A bejegyzés kulcsszavai

 • adatbázis programozás, adatbázis kezelés, adatbázis tervezés
 • Hasznos tanácsok

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?

×
Programozás munkafüzetek
Ajándékozz tudást!
Kérdésed van? » +36 34 746 458

Ha a gyermeked, párod, testvéred vagy barátod szereti a programozást, akkor szerezz örömöt neki ajándék kuponnal és bízd rá a döntést!

Kuponok megtekintése »