Hasznos tanácsok

A gyakorlással válsz profi programozóvá

Gyakorlat teszi a mestert!

A gyakorlat teszi a mestert közmondás a programozásra vonatkozóan is nagy igazságot tartalmaz. Ha profi programozóvá szeretnél válni, ha fejleszteni szeretnéd a tudásodat, ha jobb kódokat, programokat akarsz írni, akkor ez mindig jusson eszedbe!

Gyakorlat teszi a mestert!

Miért fontos a folyamatos gyakorlás?

A programozás gyakorlás nélkül nem fog menni. Ha kiváló programozó szeretnél lenni, akkor fontos, hogy bizonyos képességeidet a lehető legmagasabb szintre fejleszd. Szakemberként az lesz a feladatod, hogy bizonyos problémákra hatékony, működőképes megoldást adj. Mint, ahogy az életben is, úgy a programozói szakmában is vannak könnyebb és nehezebb problémák, amikkel szembekerülsz. A te feladatod, hogy még a bonyolultabbakat is megértsd és leegyszerűsítsd. Ezt követően pedig az elemi részfeladatokból lépésről lépésre felépítsd a teljes programot. Ha nincs benne rutinod, akkor ezt nehezen vagy egyáltalán nem fogod tudni megtenni. A rutint pedig úgy tudod magadévá tenni, ha folyamatosan, akár minden nap gyakorolsz.

A programozás tanulás lelke a feladatmegoldás

A programozásban léteznek olyan gyakorló feladatok, amik segítenek, hogy a gyakran előforduló programozási algoritmusokat elsajátítsd. Ezeket úgy hívjuk, hogy programozói Kata. Bármilyen furcsa, az eredete a harcművészetekre vezethető vissza. A harcosok ahhoz, hogy profikká váljanak, bizonyos mozdulatokat, mozdulatsorokat alaposan begyakorolnak. Amikor éles harcra kerül sor, akkor ezeket már ösztönösen hajtják végre. Ha nem gyakorolnának előzőleg, akkor harc közben arra figyelnének, hogyan kell mozogniuk, mit hogyan kell csinálniuk, ahelyett, hogy a lényegre tudnának fókuszálni. Arra, hogy mit csinál az ellenfelük és arra miképp reagáljanak.

A programozás gyakorlás ilyen szempontból olyan, mint a harcművészet. Amiben viszont mégis más, hogy míg a harcban a mozdulatok sorrendje kötött, a programozásban a tudásodra, kreativitásodra alapozva egyedileg kell megadnod a megoldást. Ha sikerül, akkor jó úton vagy, de még nem feltétlenül vagy kész. Meg kell győződnöd arról, hogy nincs-e jobb, egyszerűbb megoldás. Ha van, akkor meg kell találnod és arra kell törekedned, hogy az előzőnél jobb kódot írj. Ezt pedig csak akkor tudod megtenni, ha kellő rutint szerzel a programozásban.

Öröknaptár programozóknak

A kétkötetes munkafüzetemet is azért készítettem, hogy a kezdő és a haladó programozók is tudjanak magas színvonalon, folyamatosan nehezedő, kreatív és változatos feladatokon keresztül gyakorolni. Ugyanebből a célból született a Programozz Te is mesterfokon! Minden nap! öröknaptár is, aminek az a különlegessége, hogy naptárként és programozás feladatgyűjteményként is kiválóan funkcionál. Minden naphoz kapcsolódik egy programozás feladat, más szóval egy programozói Kata. Ha ezeket 1 éven keresztül lelkiismeretesen megoldod, akkor frissen tudod tartani a problémamegoldó képességed és nagyobb rutint is szerzel a programozás feladatok megoldásában.

A bejegyzés kulcsszavai

  • Programozás gyakorlás
  • Hasznos tanácsok

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?