Tanuljunk együtt!

Programozás tanulás autodidakta módon

Hogyan legyél programozó 1 év alatt?

Manapság az autodidakta, vagyis önálló tanulás nagy népszerűségnek örvend. Ennek ellenére sokan ódzkodnak attól, hogy programozni autodidakta módon tanuljanak, holott egyáltalán nem lehetetlen (én is így tanultam meg)! Természetesen ahhoz, hogy ez sikerüljön, komoly önfegyelemre és elhatározásra van szükség. Ha elhatároztad, hogy akár egyedül is megtanulsz programozni, azonban nem tudod, hogyan fogj hozzá, akkor mindenképp érdemes tovább olvasnod, mivel az alábbiakban adunk néhány hasznos tanácsot.

Hogyan legyél programozó 1 év alatt?

Azzal, hogy úgy döntesz, megtanulsz egyedül programozni, saját kezedbe veszed a fejlődésed és a jövőd. Szerencsére ma már egyáltalán nem nehéz autodidakta módon tanulni, hiszen az online térben rengeteg hasznos tananyag található, amelyek segítik, hogy hétről hétre többet tudj a témában. A tanulást mindenképp az alapok elsajátításával kell kezdened. Programozni megtanulni nem egyszerű, ezért fontos, hogy ne rögtön kudarcélménnyel indulj neki a hosszú útnak.

Terv nélkül nem fog menni

Fontos megtervezni, hogy hogyan fogsz tanulni. Ha lelkesen ugyan, de tervek nélkül állsz neki tanulni, akkor könnyen csapongani kezdhetsz az egyes témák között, úgy, hogy az előzőt még el sem sajátítottad. Ha szükséged volna némi mankóra, hogy hogyan indulj el és hogyan haladj a tanulásban, akkor érdekes lehet neked a Hogyan legyél programozó 1 év alatt? című e-könyvem. Ez a kiadvány hatalmas segítséget jelent, hogy lásd magad előtt az utat, hogyan válhatsz lelkes érdeklődőből hasznos tudással rendelkező, magabiztos programozóvá. Ha következetesen végigtanulod és gyakorlod az elkövetkező 52 hetet, akkor olyan hasznos tudás birtokába kerülsz, melynek köszönhetően egy programozói állás betöltése sem fog problémát okozni.

A Hogyan legyél programozó 1 év alatt? nem csupán egy e-book, hanem egy terv, amely végigvezet az elkövetkező 52 héten. Az első húsz héten a programozási alapismeretekkel fogsz megismerkedni, illetve a gyakran használt algoritmusokat tanulhatod meg C programnyelven. A következő etap az objektumorientált programozás, tehát a Java nyelv alapjait tanulod meg tizenhat héten keresztül. Az utolsó tizenhat hét a Java tudásod fejlesztéséről szól, annak érdekében, hogy a grafikus asztali alkalmazások készítése se jelentsen problémát. Ha ez nem volna elég, a kiadványban számos hasznos tanácsot is találsz, amelyek segítenek, hogy sikeresen vedd az akadályokat egy Junior programozás állásinterjún.

Elmélet + Gyakorlati tudás = Programozó születik

Annak érdekében, hogy magabiztosan tudj programozni és használható tudás birtokába kerülj, nem csak az elméletet kell elsajátítanod, hanem gyakorlati tudással is rendelkezned kell. A kiadványban összesen huszonhárom mintafeladatot találsz, melyeket a Programozz Te is mesterfokon! című munkafüzetekből gyűjtöttem össze. Így belekóstolhatsz a feladatgyűjtemények stílusába és ha hasznosnak találod őket, akkor ezeket a kiadványokat is megvásárolhatod a magabiztos, használható tudás megszerzéséhez.

Programozóra mindig szükség van, jó programozóra meg pláne! Ha úgy érzed, itt az ideje váltani, szeretnéd kipróbálni magad egy új területen, akkor a programozás mindenképp jó döntés lehet. Ráadásul igazán jól kereshetsz, illetve az önéletrajzban is jól mutat, hogy tudsz programozni.

Az autodidakta tanulás nem egyszerű, azonban ha rendelkezel egy jó ütemtervvel, akkor nagyobb eséllyel fogsz a nehezebb napokon is kitartani és rávenni magad a tanulásra. A lelkesedésed ugyanis idővel biztosan alábbhagy és a nehezebb feladatok akár el is vehetik a kedved. Viszont ha látod magad előtt a célt, tudod, hova fogsz eljutni, akkor nagyobb eséllyel lendülsz túl a holtpontokon. Ha sikerül elsajátítanod egy-egy leckét, vagy túljutsz egy nagyobb fejezeten, akkor mindenképp érdemes megjutalmazni magad. Ez a nehezebb napokon is motiválni fog és növelni fogja a lelkesedésed. A legfontosabb pedig, hogy tedd meg a kezdő lépést!

A bejegyzés kulcsszavai

  • Autodidakta programozás tanulás
  • Tanuljunk együtt!

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?