Tanuljunk együtt!

Informatika érettségi felkészítés

Hogyan készülj fel 3 hónap alatt az emelt informatika érettségire?

Az emelt szintű informatika érettségi az első és egyik legfontosabb megmérettetés, ha érdekel a számítástechnika világa és ezzel szeretnél továbbmenni. A felkészülést vedd komolyan, hiszen a felvételikor rengeteget számít a jó jegy. Ha úgy érzed, hogy a suliban nem foglalkoztok eleget az emelt szintű feladatokkal és egyedül sem megy úgy a tanulás, ahogy szeretnéd, akkor jelentkezz hozzám informatika érettségi felkészítésre!

Hogyan készülj fel 3 hónap alatt az emelt informatika érettségire?

Milyen részekből áll az informatika érettségi?

Az emelt szintű informatika érettséginek két része van, ami azt jelenti, hogy a felkészülést is szét kell bontani. Az egyik a szóbeli vizsga, amihez meg van adva a tételsor. Ha ezt kidolgozod és megtanulod, akkor jó jegyet fogsz kapni. Tanulás szempontjából az informatika szóbeli nem különbözik más tantárgyak szóbelijétől. Csak te kellesz hozzá és a szorgalmad, hogy minden tételhez megtanuld a tananyagot.

A diákoknak inkább az írásbeli vizsgára való felkészülés szokott nehézséget okozni. Írásbelin szövegszerkesztés, táblázatkezelés, adatbázis-kezelés és programozás feladatokat kell megoldani. Ha megnézed, hogy hány pontot kell elérned, akkor láthatod, hogy az írásbeli teszi ki az érettségi pontok nagy részét. Így a tanulásban is erre kell nagyobb hangsúlyt fektetned. A szóbeli ráadásul az írásbeli sikeres teljesítése után következik. Ha jó jegyet szerzel, akkor szóban már nem lesz nehéz meggyőznöd a tanáraidat arról, hogy sokat tanultál. 

Hasznos segédletek a programozáshoz

Az emelt szintű feladatsorban egy igen komoly programozás feladat is szerepel. Sokak számára, lehet, hogy neked is ennek a megoldása jelenti az igazi kihívást. Nem javaslom, hogy ezt kihagyd, mert nagyon sok pontot veszítesz rajta. Az sem túl jó megoldás, ha bemagolod az algoritmusokat. Inkább arra törekedj, hogy tisztában legyél az alapokkal és azokat össze tudd rakni a feladatnak megfelelően. Az informatika érettségi felkészítésen ezeket gyakoroljuk. 

A tanulásod megkönnyítése céljából elektronikus segédleteket is készítettem, melyeket a programozás oktatástól függetlenül is meg tudsz rendelni, ha önállóan szeretnél felkészülni az érettségire. Ezekben mintafeladatokat és sok hasznos tanácsot találsz, hogy mit hogyan gyakorolj. Egy 12 hetes haladási ütemtervet is kapsz hozzá, hogy tudd, mikor milyen feladatokat oldj meg és hogyan haladj, hogy a felkészülésed eredményes legyen. Kétféle segédlet közül tudsz választani attól függően, hogy C vagy Java nyelven szeretnéd megoldani a programozás feladatokat:

Programozz Te is mesterfokon!

Ha elkezded használni a segédleteket és tetszenek az általam összeállított mintafeladatok, akkor a Programozz Te is mesterfokon! című munkafüzeteimet is nagyon hasznosnak fogod érezni. Ha C nyelvet tanulsz, akkor az I. kötetet, ha Java nyelven, akkor az I. és a II. kötetet is érdemes használnod. Ha pedig biztosra akarsz menni, akkor kérj tanári segítséget és jelentkezz az informatika érettségi felkészítésre. Az órákon átbeszéljük az összes feladatot és lépésről lépésre felépítjük azt a programozói tudást, amire szükséged van az emelt szintű írásbeli vizsga sikeres teljesítéséhez.

A bejegyzés kulcsszavai

  • Informatika érettségi felkészítés
  • Tanuljunk együtt!

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?