Hasznos tanácsok

Tegyétek próbára megatokat egy 21 napos kihívással!

Társas vagy egyedüli programozás?

A programozókat sokan úgy képzelik el, mint magányos farkasokat, akik a saját kis világukban élnek és naphosszat érthetetlen kódokat motyognak. Holott a kép ennél jóval árnyaltabb és a programozók sem feltétlenül dolgoznak minden esetben egyedül. A társas és az egyedüli programozásnak is megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Társas vagy egyedüli programozás?

Társas programozás

Csapatban dolgozni több szempontból is előnyös. Ha épp elakadsz, akkor jól jöhet, ha van, aki megosztja veled a saját perspektíváját, ötleteit. Ahány személy, annyiféle látásmód. A társas programozás során az sem jelent problémát, hogy a tagok eltérő tudással rendelkeznek, hiszen a kisebb tudással rendelkezők sokat tanulhatnak tapasztaltabb társaiktól. Hátrány lehet viszont, ha a tapasztaltabb egyén teljesen átveszi a vezetést, esetleg elnyomja a többi tagot. Különösen a nagyobb méretű csoportok esetében áll fenn a veszély, hogy egyes tagok kivonják magukat a munka alól. Ha a tagok tudása nagy mértékben eltér egymástól, az azért is problémás lehet, mert a kisebb tudással rendelkezők számára frusztráló lehet a tudat, hogy a többiek sokkal jobbak náluk.

A társas programozás során a csapat húzóerővel rendelkezhet, különösen abban az esetben, ha van egy megjelölt határidő, amire mindenképp el kell végezni egy adott feladatot. Csapatban kisebb esély van a hibázásra, azonban, ha mégis hibázna az egyik csapattag, akkor az jó lehetőség a többiek számára is a hiba kijavítására, illetve a hibából való tanulásra. Ugyanakkor hátrány lehet, ha az adott hiba miatt senki nem vállalja a felelősséget, esetleg a csapattagok egymásra mutogatnak.

Egyedüli programozás

Ha egyedül dolgozol, akkor a saját tempódban tudsz haladni. Nincs senki, aki nyomást gyakorolna rád és nem is kell a lassabban dolgozó csapattagokra várni. Ez viszont nem csak előny, de akár hátrány is lehet. Ugyanis ha közeleg a határidő, azonban te motiválatlan vagy és nehezen ülsz neki a munkának, akkor előnyös volna, ha lenne valaki, aki nógatna és rávenne a munkavégzésre.

Ha másokkal kell együtt dolgozni, akkor könnyen adódhatnak konfliktushelyzetek, nem csupán a munka, de akár személyiségbeli eltérések miatt is. Viszont ha egyedül dolgozol, akkor nem kell ettől tartanod. Főként az introvertált, magukért nehezen kiálló, konfliktuskerülő programozók számára előnyös az egyedüli munka. Ugyanakkor az egyedüli programozás hátránya, hogy nincs, akitől segítséget kérj, átbeszéld vele az adott munkafázist.

Az egyedüli munka egyik tagadhatatlan előnye, hogy senkivel sem kell osztoznod a dicsőségen. Ha egy projekt igazán jól sikerül és alapos dicséretben részesülsz, akkor az csak neked jár, te aratod le egyedül a babérokat. Viszont ha épp megrovásban részesülsz, annak súlyát is egyedül kell viselned, nincs senki, akivel osztozkodhatnál a kudarcon és nincsenek csapattagok sem, akivel átbeszélhetnéd a hibákat, hogy aztán abból tanulj a továbbiakban.

Melyik a jobb?

Ahogy a fentiekből is kitűnik, sem a társas programozásra, sem az egyedüli programozásra nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy jobb volna a másiknál. Önismeretre van szükség ahhoz, hogy tisztában legyél vele, hogy számodra melyik a testhez álló alternatíva. Érdemes kipróbálni mindkét típust, így biztosan tudni fogod, melyiket preferálod jobban. Természetesen a társas programozás esetében sok múlik azon, hogy kik a csapattagok, milyen a személyiségük és mekkora tudással rendelkeznek, mennyire gyakorlott szakemberek.

Hogyan próbáld ki, hogy melyik a neked való?

Ha nincs ötleted, hogyan teszteld le magad, akkor adok egy jó kis tippet.

  • Szerezd be az általam készített e-könyvet (Programozz Te is mesterfokon! Minden nap! 21 napos kihívás), amiben 21 remek feladatot találsz!
  • Keress magad mellét két-három barátot, akikkel belevágsz ebbe a 21 napos kihívásba! Akár több kisebb csapatot is alkothattok.
  • Osszátok két csoportra a feladatokat! Legyen, amit közösen és legyen, amit egyedül programoztok le!
  • Miután megoldottátok az egyéni feladatokat, vágjatok bele a csapatmunkába! Lehetőleg ne 1-2 nap alatt zárjátok le a kihívást, azt javaslom, hogy napi 1 feladattal dolgozzatok egyedül és csapatban is! Ez nem egy verseny, hanem egy izgalmas kihívás.
  • Végül értékeljétek ki az eredményeket, amiből megtudhatjátok, hogy melyik programozási formában vagytok produktívabbak!

Persze nem csak ez az egy útja létezik annak, hogy megtudd, melyik módszer hozza ki belőled a maximumot. Ha olyan munkahelyen dolgozol, akkor a munkatársakkal éles környezetben is jó alkalmad nyílhat erre.

A bejegyzés kulcsszavai

  • Társas programozás
  • Hasznos tanácsok

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?