Hasznos tanácsok

A programozók kávézási szokásai

Kávézz stílusosan!

A nagyobb programok vagy rendszerek programozása csak ritkán megy csettintésre. Sokkal valószínűbb, hogy egy ilyen feladat fölött órákig ülsz, mire rájössz a megoldásra, és az még nem is biztos, hogy a legjobb megoldás. Azok, akiknek szívügyük a programozás, nem adják fel könnyen. Sokszor hajnalokig törik a fejüket, miközben lelkesen kódolnak és számításba veszik az összes lehetőséget, ami helyes eredményt adhat. A siker titka a kitartás, no meg pár bögre jó erős fekete kávé, ami nélkül valószínűleg már éjfél előtt kidőlnél.

Kávézz stílusosan!

Különös cseresznye?

A mendemonda szerint a kávét időszámításunk előtt egy etióp pásztor fedezte fel, aki minden nap kivitte a kecskéit a hegytetőre legelni. Egyszer aztán valami fura történt. Azt vette észre, hogy a kecskéi nagyon különösen viselkednek, mintha fel lennének pörögve. Nagyon kíváncsi volt, vajon mit legeltek az állatok. Amikor tüzetesebben is megnézte, egy piros bogyós cserjét látott, amit utána csak úgy nevezett, hogy a „különös cseresznye”. Persze, mint utóbb kiderült, ez egy kávécserje volt, de hogy pontosan hogy is volt a történet, sosem fogjuk megtudni. Már csak azért sem, mert az évek alatt a kávé felfedezéséről számos legenda született.

Így kávéznak a programozók

Kávét ezerféleképpen lehet inni. Vannak, akik élnek-halnak azért, hogy hozzájussanak a napi kávé adagjukhoz, lehetőség szerint minél gyorsabban. Számukra a kávézás igazi életmentő fogás. Velük ellentétben vannak, akik szeretik megadni a módját és ahelyett, hogy gyorsan ledöntenék a bögre forró italukat, komótosan kiélvezik az ízeket. Számukra a kávézás valódi szertartás. A programozók között vannak ilyenek is, olyanok is. Valószínűleg egyféle nincs: aki nem iszik kávét. Valljuk be, a programozás elég fárasztó tud lenni, és amikor már nem pörög az agyunk, B tervnek ott van egy kis kávé, ami segít bedurrantani az agytekervényeket. Nem véletlen, hogy a bögre és ez a fekete ital az én logómban is szerepel.

Azért csak mértékkel!

A szervezetben van egy anyag, amit úgy hívnak, hogy adenozit. Ez jelzi az agynak, hogy ideje aludni! Pár bögre kávé és a koffein hatására az agysejtek máris nem veszik a jeleket. Azaz nem leszel álmos. Helyette egész éjjel pörögsz és tudsz kódolni ezerrel. Rövid távon ez tényleg segíthet, ha egy fontos programozás feladaton dolgozol vagy vizsgára készülsz. Hosszú távon viszont ezzel a módszerrel nem tudod kiváltani az alvást. Amikor kimegy a kávé hatása, az adezonit dupla annyi jelzést küld az agynak, mint normál esetben. Akkor aztán nem csoda, ha még a szemedet sem tudod nyitva tartani. Szóval a kávé jó dolog, segít, hogy ébren tudj maradni és tovább bírd a kódolást, de hosszú távon nem kifizetődő, ha túlzásba viszed. Ez majd mindig jusson eszedbe, amikor a munkafüzeteim programozás feladatait kódolod, és éppen kávét iszol a logómmal ellátott bögréből.

A bejegyzés kulcsszavai

  • kávés bögre
  • Hasznos tanácsok

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?