Tanuljunk együtt!

Minden, amit a Java-ról tudni kell

Hogyan építs Java programozói karriert?

Régóta érdeklődsz a programozás iránt? Úgy gondolod, hogy a Java programozói szakma közel áll hozzád? A következőkben megtudhatsz mindent a Java programozói karrierről, és arról, hogy milyen lehetőségeid vannak! Viszont mielőtt rátérnénk a lényegre, kezdjük az alapokkal!

Hogyan építs Java programozói karriert?

Mi az a Java?

A Java hosszú ideje az egyik legdominánsabb programozási nyelv a piacon. 1995-ben jelent meg, és a mai napig a népszerű nyelvek listájának élén áll. Hihetetlenül sokoldalú technológiának számít, ami részben annak köszönhető, hogy gyakorlatilag bármilyen eszközön fut, és rendelkezik a szükséges virtuális géppel, tehát a Java platformfüggetlen objektumorientált programnyelv.

A Java jellemzői

 • A Java egy magas szintű programozási nyelv
  Vannak olyan programozási nyelvek, amelyek kevésbé állnak távol a „számítógép logikájától”, és az utasításokat nem emberi nyelvi kifejezéseket használó, hanem inkább matematikai-logikai fogalmakra hasonlító módon fogalmazzák meg és írják le. Ezek az alacsony szintű programozási nyelvek (fontos, hogy ez nem minősítés, csak egy elnevezés). A magas szintű nyelvek ezzel szemben jobban hasonlítanak az emberi nyelvekhez, és kezdő programozóként könnyebben megtanulhatók. A Java egy ilyen nyelv, amely angol szavakat, azok rövidítéseit és különböző szimbólumokat használ.
 • Objektumorientált
  A Java-t kifejezetten úgy tervezték, hogy az objektumorientált módszertan könnyen alkalmazható legyen. Ez azt jelenti, hogy a Java-ban a világot objektumokon keresztül modellezhetjük. Minden objektumnak és az őket összetartó osztályoknak saját tulajdonságaik és metódusaik vannak, akárcsak a való életben. Ez a megközelítés számos programozási feladatot jelentősen leegyszerűsít.
 • Általános cél
  Nem egy konkrét programozási vagy technológiai probléma megoldására tervezték, hanem számos különböző formában és keretrendszerben használják az IT-szektorban. Bármilyen eszközön fut, amely rendelkezik a futtatásához szükséges környezettel. Java nyelven írhatunk programokat telefonokra, számítógépekre és beágyazott programokat bármilyen gép működtetésére. Könnyebb lenne felsorolni, hogy hol nem használható a Java, mint azt, hogy hol igen.

Hol dolgoznak a Java programozók?

Mit fejlesztenek jellemzően a Java programozók, és milyen projektekben vesznek részt?

 • Backend webfejlesztés: a weboldalak, az adatbázis-kezelés és a szerveroldali folyamatok mögött álló infrastruktúra. Csak néhány példa a sok közül, ahol a backend Java nyelven épül fel: LinkedIn, Amazon, Aliexpress. Webes alkalmazások, pl. Google szolgáltatások, mint a Google Sheets, Google Slides, Gmail, stb.
 • Asztali alkalmazások – a számítógépre letölthető szoftverek, mint például a Spotify vagy a Slack, és fejlesztőkörnyezetek, mint az IdeaJ vagy az Eclipse.
 • Mobil alkalmazások – az Android egyik fő nyelve a Java. Néhány Java-alapú alkalmazás, amely a telefonodon lehet: fotógaléria, naptár, QR-kódolvasó, Netflix, Tinder, Google Earth, Wolt, stb.
 • Big data és mesterséges intelligencia – a gépek megtanítása „gondolkodni” és adatok alapján döntéseket hozni.
 • Játékfejlesztés: a leghíresebb játékok közül néhányat Java nyelven írnak, mások C++ vagy C# nyelvet használnak. A Java alapú játékok közé sorolható például a Minecraft és a FIFA.
 • Beágyazott rendszerek: rengeteg gép dolgozik beágyazott számítógépekkel, és ezek jelentős része Java-t használ.

Mindezek a gépek képesek egymással kommunikálni, és ha egy hálózat részeivé válnak, akkor IoT-nek (Internet of Things) nevezzük őket.

A Java és az üzleti szoftverek

Az üzleti szoftverek olyan nagy teljesítményű rendszerek, amelyek a vállalati (banki, szolgáltatási, biztonsági, kormányzati, stb.) szektorban működnek, és inkább az ilyen szervezetek, mint az egyéni felhasználók igényeit elégítik ki.

Miért ragaszkodnak a nagyvállalatok továbbra is a Java-hoz? Mert megbízható, robusztus, folyamatosan fejlesztik, és számos keretrendszer áll rendelkezésre. Emellett sok olyan régóta Java nyelven írt rendszer van, amelyet karbantartani kell, és értelmetlenül nagy feladat lenne ezeket más nyelven újraírni.

A Java szinte bármilyen típusú szoftver fejlesztésére alkalmas keretrendszerrel rendelkezik. Mint korábban említettem, talán egyszerűbb összegyűjteni azokat a programozási területeket, ahol a Java-t nem használják, mint ahol igen.

Hogyan lesz belőled Java programozó?

A programozói karriert több oldalról is megközelítheted, attól függően, hogy milyen tanulási forma felel meg számodra, és milyen céljaid vannak. Jó ötlet kezdő programozóként a Java-t választani? Igen, az! A programozás alapjait szinte bármilyen nyelven meg lehet tanulni, és bár a Java nem a legkönnyebben elsajátítható programozási nyelv, mégis arra biztatlak, hogy kezdőként is érdemes vele foglalkozni, ha érdekel ez az irány, és szeretnél Java alapú projekteken dolgozni.

A Java-t választani első programozási nyelvként jó döntés, mert ez egy nagyon keresett készség, és ha már elérted a megfelelő szintet, biztos karrierlehetőséget jelent. Különböző irányokba viheted, attól függően, hogy mivel szeretnél foglalkozni. Mindemellett biztosan jó alapot nyújt más programozási nyelvek és más technológiák elsajátításához is.

Hogyan fejlesztheted a tudásodat?

Ha szeretnél profi Java fejlesztővé válni, akkor gyakorolj, amennyit csak tudsz! A Programozz Te is mesterfokon! munkafüzeteimben olyan változatos és komplex feladatokkal találkozhatsz, melyek az alapoktól kezdve a profi szintig juttatnak el téged! Összesen 23 fejezet, 460 gyakorló feladat, 230 elméleti kérdés, 150 feleletválasztós kérdés, 23 keresztrejtvény áll rendelkezésedre a tanuláshoz és a fejlődéshez.

Ha pedig már megvan a szükséges tudásod és állásinterjúra készülnél, akkor ajánlom figyelmedbe egy másik kiadványomat is, ami kifejezetten rövid és velős állásinterjús feladatokkal van tele. A Programozz Te is mesterfokon! Minden nap! egy olyan to-do lista, amely segítségével minden nap gyakorolhatsz. Ez segíthet a problémamegoldó képességed fejlesztésében, amit az állásinterjúkon is gyakran tesztelnek.

A Java fejlesztői szakma elsajátítása nem egyszerű feladat, de folyamatos gyakorlással és kitartó munkával profi szakember válhat belőled.

Sok sikert kívánok neked az úton!

A bejegyzés kulcsszavai

 • Java programozás kezdőknek, Java programozó
 • Tanuljunk együtt!

Ezeket a bejegyzéseket olvastad már?

×
Programozás munkafüzetek
Ajándékozz tudást!
Kérdésed van? » +36 34 746 458

Ha a gyermeked, párod, testvéred vagy barátod szereti a programozást, akkor szerezz örömöt neki ajándék kuponnal és bízd rá a döntést!

Kuponok megtekintése »